Diabetes type 2 - oversikt over behandling

Oversikt over legemiddelgruppene samt fordeler og ulemper

Last ned en "Quick-guide" med oversikt over legemidler til diabetes type 2 på det norske markedet nederst på siden.

Oversikten viser de ulike klassene, mekanismene, dosering og hvilke legemidler som er foreslått i den nasjonale retningslinjen for diabetes.

Medisin gruppe Blodsukkersenkning eGFR <30
ml/min
Hjertesvikt Albuminuri CV sykdom Vekt Hypo-
glykemi
Metformin Mindre Nei Nei Nei CVD, mortalitet Nøytral Nøytral
Sulfonylurea Mindre Nei Nei Nei Nei
DPP-4-hemmer Mindre Ja Nei Nei Nei Nøytral Nøytral
SGLT2-hemmer Mindre Nei Ja Ja CVD, mortalitet Nøytral
GLP-1-analog Mere Ja Nei Nei CVD, mortalitet Nøytral
Insulin Mere Ja Nei Nei Nei

HbA1c: Reflekterer effekt på HbA1c. "Mere" betyr større forventet blodsukkersenkende effekt, "mindre" betyr mindre forventet blodsukkersenkende effekt.

eGFR< 30 ml/min: Kan benyttes ved eGFR < 30 ml/min (Ja/Nei) (se Felleskatalogtekst for de enkelte preparater)

Hjertesvikt: Vist effekt på hospitalisering for hjertesvikt i kardiovaskulære endepunktsstudier (Ja/Nei)

Albuminuri: Bør ifølge retningslinjen vurderes til pasienter med nyreaffeksjon

CV sykdom: Vist effekt på kardiovaskulær sykdom og/eller mortalitet i kardiovaskulære endepunktsstudier (CVD/mortalitet: indikerer effekt med redusert CVD/mortalitet. - indikerer ingen kjent effekt CVD/mortalitet)

Vekt: Forventet effekt på kroppsvekt av behandling sammenlignet med placebo (↑: forventet vektøkning, nøytral: ingen kjent effekt på vekt ↓: forventet vektnedgang)

Hypoglykemi: Forventet effekt på risiko for hypoglykemier sammenlignet med placebo (↑: forventet økt risiko, nøytral, ↓: forventet redusert risiko)


Se PDF og skriv ut
Se behandlingsanbefaling på 1 minutt på diabetesbehandling.no

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å lagre preferansene dine og gi deg en bedre brukeropplevelse. Noen av disse informasjonskapslene er nødvendige for å kunne bruke nettstedet, mens andre brukes til å gi deg relevant innhold og hjelpe oss med å spore nettstedets ytelse. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler ved å klikke her. Klikk på Preferanser for informasjonskapsler for å bekrefte preferansene dine eller velg dine preferanser for informasjonskapsler.

Cookie informasjon

Gjennom dette verktøyet kan du velge å aktivere enkeltteknologier på dette nettstedet.

Cookie informasjon

Essential

Nødvendige informasjonskapsler gjør et nettsted brukbart ved å tilby grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, språkinnstillinger og tilgang til sikre områder på nettstedet. Siden nettstedet ikke kan fungere ordentlig uten dem, kan du ikke velge bort denne typen informasjonskapsler. Mer informasjon

Målgruppen

Mer informasjon

Nettstedsoptimalisering

Disse informasjonskapslene hjelper oss med å få nettstedene våre til å fungere mer effektivt, så vel som å gjenkjenne enheten din ved påfølgende besøk for å få informasjon og statistikk om ditt samspill med nettstedet vårt. Mer informasjon

Adobe Analytics

Mer informasjon

Marketing

Disse informasjonskapslene brukes til å følge brukere til andre nettsteder for å vise annonser på de nettstedene som er relevante og engasjerende for den enkelte bruker. Mer informasjon